Как евтиното излиза по-скъпо?

При избора на подходящо работно облекло и ЛПС /лични предпазни средства/ всеки се опитва да намери възможно най-евтиното като съотношение качество/цена и това е напълно разбираемо. „Не съм достатъчно богат, за да си позволя да купувам евтини неща” – едва ли има човек, който не е чувал тази поговорка. Навсякъде в интернет пространството, а и не само, търговците се опитват да печелят клиенти, предлагайки ЛПС на ниски цени и всячески се опитват да ни втълпяват, че истинската цена е тази. Срещали ли сте да речем работни обувки с клас на защита S3 и цена 30.00 лева с ДДС? Не? Ние обаче сме срещали. Срещали сме дори обувки от този клас на цена доста под 30.00 лева!?
Хайде да помислим и разсъждаваме заедно.

Поставяме си за цел да си купим работна обувка, притежаваща много повече характеристики от нормаланата на цена от 30 лева и задължително да притежава следните характеристики:

  • задължително да е с бомбе;
  • материалът, от който е изработена, от водонепропусклива кожа;
  • да притежава вложка в ходилото, предпазващо от пробождане;
  • подметката да е противоплъзгаща;
  • посметката да е устойчива на масла;
  • подметката да е антистатична;
  • да е удобна за носене;
  • да не изпотява;
  • да издържа 12 месеца.

Спираме с изискванията до тук! Станаха доста, нали? Сега вече можем да поставим пред доставчика/търговеца всичките тези изисквания и да му определим една граница 30.00 лева на чифт, в която той трябва се побере. В повечето случаи търговците успяват да задоволят тези изисквания, но съвсем естествено и разбираемо предлагат обувки, които са възможно най-ниското качество като изпълнение. Общо взето всички в конкретния случай правят някакви компромиси. Тези компромоси обаче доста често излизат доста скъпо на работодателя. Много рядко някой се замисля защо качествената обувка струва не 30 лева, а да речем 60 лева? Ако обаче се върнем отново на изискванията, които поставихме пред доставчика/търговеца, можем да видим, че такива изисквания нямаме, когато си купуваме нормални обувки или маратонки. В този случай обаче плащаме цена доста над 40 или 50 лева.  Няма как една работна обувка да струва толкова малко, а същевременно да отговаря на куп изискваия. Себестойността на добра работна обувка е висока, понеже се влагат най-добрите и скъпи материали, а те не са безплатни. Самото производство се осъществява под стриктен контрол и се използва по квалифициран труд и компромиси не се допускат.
Работодателят обаче може да каже: „Какво ме интересува мен всичко това, нали в крайна сметка аз съм спазил изискванията, а и доставчикът ми е продал обувки с характеристика S3?”.

Да, той ще го каже и може би наистина от негова гледна точка ще е прав! Но, погледанто в дългосрочен план, работодателят не си прави сметка, че може да се наложи подмяна на част от закупените обувки, поради разлепване на подметката да речем и то още на втория месец от тяхното закупуване. Гаранция? Гаранцията е 30 дена и вече е изтекла! Минава се на вариант или работещите да използват тези, или да ги отремонтират /ако изобщо е възможно/, да използват старите или да купят нови, но по-качествени. Във всеки един от тези варианти, работодателят трябва да плати отново.

Не са малко случаите на счупени пластини в ходилото на обувката, разлепвания на подметка, разкъсване на подметка, разкъсване на шев, скъсване на кожата от прегъване и пр. Всичко това е в резултат от компромоси, компромиси които, освен че излизат най-често доста скъпо, могат да повлиаят и много негативно върху безопасността на работещите. Да не говорим, че сме чували при непринудени разговори с работещи такива страшни неща като падащи нокти поради некачествени обувки.
Абослютно по същия начин стои въпросът с работното облекло, маските за защита на дихателните органи, защитните очила, средствата за защита на черепа /каски/ и пр. и пр. Разбира се има случаи, в които работодателят не е запознат с рисковете и купува това, което му предложат на най-ниска цена.
Нашият съвет към всички работодатели е да не правят компромиси със здравето и безопасността на своите работници и служители. Както споменахме и по-горе, компросмите понякога излизат доста скъпо.

При необходимост от съдействие и помощ при избор на работно облекло или ЛПС, моля, въведете своите данни във формата за контакт и ние ще Ви отговорим.

Бихме се радвали да споделите Вашето мнение относно предоставената от нас информация, както и Вашите предложения по темата.

Пишете ни ТУК.